Promocija zbornika „Spašavanje povijesti“

U Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“ Gospić, u subotu 25. svibnja 2019.upriličeno je predstavljanje zbornika „Spašavanje povijesti“o svećeničkom, profesorskom i biskupskom radu te o znanstvenim djelima gospićko-senjskog biskupa u miru mons. Mile Bogovića, prigodom 80. obljetnice njegovog rođenja i 20. obljetnice biskupskog ređenja. Nakon svečane zahvalne sv. mise u gospićkoj katedrali gotovo svi prisutni preselili su se na ovo predstavljanje.Zbornik, u osam poglavlja, na 460 stranica, prezentira radove 54 autora o biskupu Bogoviću.U izdanju Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije objavila ga je izdavačka kuća Alfa d.d.Predgovore su napisali zagrebački nadbiskup i kardinal mons. Josip Bozanić, gospićko-senjski biskup ordinarij mons. Zdenko Križić i glavni urednik zbornika Bruno Lončarić. U skladu s naslovom zbornika, na njegovoj naslovnoj stranici dominira prikaz Meštrovićevog kipa „Povijest Hrvata“ prikazana u liku majke, „bez čijeg krila znanost nam neće puno pomoći“, rekao je biskup Bogović. Na zadnjim koricama stoji tekst o potrebi spašavanja povijesti od ideološki fabriciranih neistina naše prošlosti koji je biskup Bogović 2008. godine objavio u prilogu „Novog lista“. Posebno zanimljiv dio zbornika je autobiografija biskupa Bogovića pod naslovom „Moje čitanje naroda“. Nakon uvodnih riječi biskupa mons. Zdenka Križića te zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK mons. Puljića, katedralni zbor izveo je pjesmu „Samo Bog je ljubav moja“, a potom su zbornik predstavili:dr. sc. Ante Bežen, umirovljeni profesor Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Božidar Petrač, glavni urednik izdavačke kuće Alfa d.d., Bruno Lončarić, idejni začetnik i glavni urednik zbornika te biskup mons. dr. Mile Bogović.

Profesor Bežen izložio je strukturu zbornika i u najkraćim crtama naveo o čemu je svaki pojedini autor pisao u svome radu, odnosno, koji je segment života i rada biskupa Bogovića opisao. Čitateljima je posebno preporučio poglavlje „Moje čitanje naroda“ kao vrlo intrigantno poglavlje u kojem Bogović opisuje ljude i događaje na svome životnom putu, što je sve proživio i kako danas gleda na te ljude i događaje. Činjenica, da je u zborniku posvećenom njemu u čast, okupio oko sebe više od 50 znanstvenika, crkvenih dostojanstvenika, prijatelja i drugih suradnika, govori o Bogoviću kao čovjeku koji je dao veliki doprinos hrvatskom narodu, hrvatskoj povijesti i kulturi što mu nitko ne može ni na koji način osporiti. Spomenuo je i najnoviju knjigu biskupa Bogovića „Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta“ kojom je biskup Bogović dao prikaz povijesti nastanka i širenja glagoljice na hrvatskom prostoru.

Božidar Petrač govorio je o suradnji biskupa Bogovića i nakladničke kuće Alfa d.d., odnosno, o razlozima zbog kojih je ova kuća pristala biti suizdavač ovog zbornika, kao i još tri  Bogovićeve knjige: „Žao mi je naroda“, „Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti“ i „Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta“. Čestitajući Bogoviću na dvostrukom jubileju, Petrač mu je zaželio još puno uspjeha u znanstvenom radu i spašavanju hrvatske povijesti.

O zborniku i suradnji s biskupom Bogovićem još od devedesetih godina prošlog stoljeća govorio je i djelatnik u marketingu „Novog lista“, Bruno Lončarić. Godine 2008. priredio je u Novom listu prilog „Spašavanje povijesti“. Ono što je biskup Bogović tada napisao u prilogu oduševilo je Lončarića i potaknulo ga na ideju da priredi zbornik u čast biskupa Bogovića čim se za to ukaže mogućnost. Tu ideju razvijao je tijekom narednih godina i izložio je biskupu Bogoviću početkom prošle godine te se ubrzo počelo s njezinim ostvarenjem. Spomenuo je  zaslužne suradnike u priređivanju zbornika i sponzore koji su zbornik materijalno poduprli.

Biskup Bogović dao je kratki presjek svih objavljenih knjiga kojima je od početka svog znanstvenog rada sve do danas nastojao spasiti povijest od neistina i zaborava. Podijelio ih je prema tematici u tri skupine: pravoslavlje, glagoljica i povijest biskupije. Naveo je da je građu za knjige crpio iz knjižnica i arhiva (prvenstveno iz Vatikanskih arhiva i Biskupskog arhiva u Senju) i čitajući narod s kojim je živio i s kojim živi danas. Kao biskup činio je sve u znaku križa, a s velikim ponosom istaknuo je zasluge za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i popisivanje hrvatskih ratnih i poratnih žrtava. Nije zaboravio niti ovaj put spomenuti ideju Svehrvatskog groba. Bogović se također, zahvalio autorima koji su napisali svoje priloge za zbornik, svima koji su sudjelovali u njegovu priređivanju, predstavljačima i organizatorima predstavljanja.

U glazbenom dijelu nastupili su i učenici folklorne skupine „Degenija“ iz Osnovne škole dr. Jure Turić Gospić, pod vodstvom prof. Antonije Rosandić.

Program predstavljanja vodio je potpisani vjeroučitelj.

Franje Puškarić

foto L.S.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.