Slavlje Prve Sv. Pričesti u gospićkoj katedrali

U nedjelju, 13. Svibnja 2018. na Majčin dan u katedrali Navještenja BDM  proslavljena je Prva sv. Pričest. Misno slavlje predvodio je gospićki župnik preč. Mario Vazgeč.  Jedan je to od najvažnijih događaja za 90 djece naše župe u njihovu dosadašnjem životu. Svečanosti slavlja prve sv. pričesti je prethodilo slavlje sv. ispovijedi, sakramentom kojim su prvopričesnici „očistila“ svoja srca i duše te se pripremili za primanje Tijela Kristova.

U veličanstvenom ozračju, preplavljeni Božjom blizinom i milošću, 90  prvopričesnika prvi je puta pristupilo svetoj pričesti.  Iz čistih dječjih srdaca odjekivala je molitva i  pjesma. Pjesmu prvopričesnika koja je uveličala ovo slavlje predvodio  je vjeroučitelj Franje Puškarić koji je uz vjeroučiteljicu Jelenu Majer strpljivo i savjesno pripremao djecu za ovaj svečani čin.  Na današnji dan i katedrala je bila posebno svečano uređena. Oltar je krasilo 90 cvjetova na kojima su ispisana imena svih prvopričesnika, a prvopričesnici su svojim recitacijama i pjesmom izrazili svoju radost i ljubav prema Bogu. Prva sveta pričest je prilika da svi nazočni vjernici obnove Krsni savez s Bogom kojeg su umjesto njih, na svetom krštenju, sklopili njihovi roditelji i kumovi, ovaj put svjesno i svojom voljom. Za taj dio misnog slavlja su karakteristične upaljene svijeće koje predstavljaju one iste svijeće koju su njihovi kumovi umjesto njih držali na krštenju.

Prvopričesnici su sada svjesni svoje vjere, Boga i njegova značenja u svojem životu, pa im stoga svi trebamo pomoći kako bi ga nastavili slijediti. To je jedini pravi put, put kojim će jednoga dana postati dobri ljudi, ponosni na svoja djela i uvjerenje. Život bez Boga i nije neki život. Toga svi trebamo biti svjesni. Prvopričesničko  sv. misno slavlje je završilo zajedničkim fotografiranjem nakon kojega se nastavilo slaviti za zajedničkim obiteljskim stolom s rodbinom i prijateljima.

Zaista, ovo je  Božji blagoslov za naše obitelji i našu  župnu zajednicu!

Tekst / foto L.S.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.