Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić sa suradnicima u Gospićko-senjskoj biskupiji

(Gospić, 20.4.2018.) - Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. dr. Marin Barišić sa svojih trideset suradnika u Ordinarijatu, posjetili su u petak, 20. travnja 2018. Gospić i okolicu. U 11 sati u gospićkoj katedrali Navještenja BDM nadbiskup Barišić je u zajedništvu s prisutnim svećenicima predvodio sv. misu.

Na početku ih je pozdravio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Spomenuo je povijesnu poveznicu između Splitske nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije kao nasljednice biskupije koja je utemeljena u Krbavi iza Velebita na provincijalnom crkvenom saboru u Splitu 1185. godine. Protezala se sve do Rijeke. Ondašnji papa je krbavskom biskupu napisao, „da bude podložan splitskom metropoliti“. Biskup Križić iznio je također povijesne podatke o katedrali koja je ujedno i župna crkva i zaželio svima ugodan boravak u ovoj biskupiji.

Nadbiskup Barišić zahvalio je biskupu Križiću na lijepom gostoprimstvu i pozvao ga da pohodi Split. Potom su Splićani posjetili Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu i na Udbini Crkvu hrvatskih mučenika gdje su i ostaci katedrale sv. Jakova Starijeg iz povijesne biskupije u Krbavi.

                                                               s. Robertina Medven

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.