T  R  O  D  N  E  V  N  I  C  A - priprava za blagdan Blagovijesti

Na svetkovinu Navještenja Blažene Djevice Marije ili Blagovijest  župljani Gospića pripremali su se  svečanom trodnevnicom.

Prvi dan trodnevnicu je u petak, 6 travnja u 18 sati  predvodio mons. Marinko Miličević.

Drugi dan trodnevnice

U subotu, 7. travnja također u 18 sati sv. misu predvodio je i izrekao sljedeću propovijed biskupov tajnik i kancelar biskupije preč. Mišel Grgurić:

„Draga braćo i sestre, nalazimo se u vazmenoj osmini kada nam evanđelja donose snažna izvješća o Isusovim ukazanjima nakon slavnog uskrsnuća od mrtvih. Na misi vazmenog bdijenja na Veliku subotu slušali smo izvješće o Isusovom uskrsnuću iz Markovog evanđelja. Od sva 4 izvješća o Isusovom uskrsnuću, Markovo izvješće smatra se najstarijim od zapisanih. Također bibličari kažu da je ovaj današnji odlomak iz Evanđelja dodatak Markovu evanđelju koje smo slušali na misi bdijenja. Marko u svome evanđelju ne govori o Isusovim ukazanjima, nego svoj tekst završava tvrdnjom da su žene pronašle prazan grob teda im je anđeo na grobu rekao: 'Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje! Evo mjesta kamo ga položiše. Nego idite, recite njegovim učenicima i Petru: Ide pred vama u Galileju! Ondje ćete ga vidjeti, kako vam reče!' Ali, žene su se prestrašile i nikom nisu ništa govorile, kaže sv. Marko. Kasnije su redaktori Evanđelja nadodali ono što je bila živa predaja u Crkvi –da se Isus ukazivao svojim učenicima zbog tvrdoće njihovih srdaca i nevjere u događaj njegovog uskrsnuća.

Braćo i sestre, ovo je bilo potrebno nadodati u Evanđelja jer je to bilo iskustvo prve zajednice koja nije htjela da ono što su oni doživjeli ostane samo za njih, nego da ispune Gospodinov poziv iz današnjeg Evanđelja: 'Pođite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje svemu stvorenju' (Mk 16,15). Bilo je nažalost, među prvim kršćanima, a čini mi se da ima puno i danas  onih koji su tražili opipljive znakove da bi vjerovali. Za njih nisu bili dovoljni dokazi onih koji su doživjeli susret s Uskrslim, onih koji su ga svojim očima vidjeli i rukama opipali. Zato je bilo potrebno proširiti evanđeoske tekstove kako bi kršćanska zajednica dozrijevala u spoznaji da je Isus doista uskrsnuo i to svjedočenjem onih koji su to doživjeli i imali dublji susret s Uskrslim Gospodinom. Vjera prvih učenika, njihovo iskustvo vjere omogućilo je da žar vjere upali u svima nama plamen sve do dana današnjega.

      Braćo i sestre, možemo reći da Uskrsli Gospodin u današnjem Evanđelju svojim učenicima daje jedan veliki zadatak, a to je poslanje učenika po cijelom svijetu. Ne bilo kakvo poslanje, ne da se razbježe i žive svaki svojim životom. Daje im božansko poslanje – navješćivanje  Božje ljubavi sve do kraja svijeta. Navješćivanje Isusove riječi, muke, smrti i slavne pobjede nad smrću. Učenici su trebali poći po čitavom svijetu i navješćivati  kako je Isus umro za ljude, za svakog čovjeka te da ga je Bog uskrisio i postavio da bude predvodnik onih koji žele proći kroz smrt u novi i vječni život.

      Braćo i sestre, Evanđelje koje učenici moraju naviještati po cijelom svijetu i svakom stvorenju nije bio nalog samo učenicima onog vremena. To je nalog Isusov i svima nama, cijeloj kršćanskoj zajednici kroz sva vremena. Moj osobni doživljaj Boga ne mora biti nešto spektakularno, ali je važno da nosim Boga u sebi i da svojim načinom života mogu i druge oduševljavati za Boga. Bog nije nešto privatno. Bog se dariva svima. Moj osobni doživljaj Boga ne mora biti isti i za moga bližnjega, ali je važno da Boga nosimo u svojoj duši. To je poziv nama kršćanima, da Boga kojega svakodnevno osjećamo u svojoj prisutnosti nudimo i drugima, ali ne na silu i ne pod uvjetom, nego onako kako se i Bog dariva – kao sama ljubav, sloboda i milosrđe. Boga susrećemo svakodnevno u svetim sakramentima, daruje nam se u svojoj riječi i pod prilikama kruha i vina. S njime razgovaramo u svojoj molitvi. Što nam više treba? Treba nam vjernosti i traženja Boga, baš onako kako je to znala činiti i ponizna službenica Božja, Blažena Djevica Marija, koja je, pouzdavajući se u Boga, zanosom duše rekla: 'Neka mi bude po riječi tvojoj.' Vjerna toj odluci začela je i donijela na svijet Spasitelja svijeta te tako omogućila ostvarenje Božjeg plana – navještenja njegovog imena po čitavom svijetu. Amen.“ 

Treći dan  u nedjelju 8. travnja sv. misu i propovijed održao je župnik i čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini vlč. Josip Šimatović

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.