Godišnji susret župnih pastoralnih vijeća Gospićko –senjske biskupije

Na petu korizmenu nedjelju 18. ožujka 2018. održan je Godišnji susret župnih pastoralnih vijeća Gospićko-senjske biskupije. Susret je ove godine organiziran u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini. Vijećnici su u poslijepodnevnim satima u udbinsko svetište stigli u pratnji svojih župnika. Na početku susreta biskup mons. Zdenko Križić je predvodio kratku Službu Riječi. U razmatranju je posebno naglasio snagu molitve. Moliti treba svakodnevno, a ne samo u teškim trenucima i kada nas snađu životne nedaće. Bog će nam uvijek dati ono što nam je potrebno. Vrijeme nam je darovano, stoga dio darovanog vremena posvetimo razgovoru s Bogom i preispitivanju svoje duše. Vijećnici nisu, naglasio je, osrednji kršćani, oni jesu i moraju biti uzorni kršćani. Njima je povjerena posebna zadaća brige za bližnje.

Nakon razmatranja i molitve vjernika uslijedio je kratak odmor uz kolače i napitke koje je uz pomoć vrijednih župljanki i župljana pripremio domaćin susreta velečasni Josip Šimatović. Program se nastavlja u kripti Svetišta. Velečasni Josip Šimatović pozdravnim govorom uvodi sve prisutne u središnji dio programa. Mons. Tomislav Šporčić upoznaje sve prisutne s temom današnjeg susreta. Napominje kako je više godina za redom susret bio organiziran u Otočcu, posljednji 2015., no ove godine je na susretu vijeća dekana  i na prijedlog velečasnog Josipa Šimatovića odlučeno da susret bude u hrvatskoj Udbini. Dosadašnje su teme susreta bile vezane uz temu pastoralne godine, a ovaj put je odabrana tema: Mjesto i uloga Župnog pastoralnog vijeća u djelovanju župe. O temi je govorio mons. dr. Slavko Zec, profesor crkvenog prava na Teologiji u Rijeci. U svom vrlo iscrpnom i brojnim primjerima potkrijepljenom izlaganju mons. dr. Slavko Zec temu je približio svakom slušatelju.

Članovi Župnog pastoralnog vijeća trebaju biti oslonac župniku, a moglo bi se reći i pomoć kroz koju bi župnik otkrio što Bog želi od naše župe i za našu župu. Župni pastoral treba djelovati sinodalno, a taj zajednički hod posebno je naglašen u II. Vatikanskom koncilu (1962-65), a pak novi Kodeks kanonskog prava izdan od pape Ivana Pavla II 1983. nazvan je kao i zadnji dokument Koncila i koji preporučuje Župno pastoralno vijeće. Statut Župnog pastoralnog vijeća Gospićko-senjske biskupije donesen je 2006. i u samom Statutu je predviđeno šest odbora koji bi trebali djelovati unutar Župnog pastoralnog vijeća.

Spomenuti odbori su: Evangelizacijsko-katehetski, liturgijski, obiteljski, karitativni, medijski i odbor za mlade. Svaka župa se prema svojim mogućnostima i broju članova organizira te dijeli odgovornost za pojedini odbor.

  • Odbor za evangelizaciju ima zadaću naviještati Božju riječ i odgovorno u vjeri voditi zajednicu.
  • Odbor za liturgiju sudjeluje u bogoslužju, čita riječ Božju i priprema sve potrebno za slavlje blagdana.
  • Odbor za obitelj je oslonac i potpora svim obiteljima u njihovim problemima odgoja ali je i smjernica u izgradnji zdrave kršćanske obitelji.
  • Odbor za mlade potiče i uključuje mlade u rad i život župe.
  • Odbor za karitativni rad se odlikuje žrtvom za potrebite, jer župa je živa onoliko koliko pokazuje dobru volju za pomoć drugima.
  • Odbor za medije ima zadaću donositi vijesti iz svih segmenata crkve i pri tome objektivno iznositi stvari. Nikako ne iznositi neistine i  ne omalovažavati.

Vijećnici se u Župno pastoralno vijeće biraju na 3 načina, prvi od njih je po izboru naroda, drugi po službi i treći dio bira sam župnik.

Sakramente primamo ne kako bismo zadovoljili formu svojeg kršćanskog života, već da Duh Božji koji primamo u nama raste, da kroz nas djeluje i progovara. „Kršćani, probudite svoju vjeru i nitko vam ništa ne može!“- naglasio je mons. dr. Slavko Zec na kraju svojeg predavanja. Uslijedili su upiti, prijedlozi ali i zahvale predavaču na poučnom i slikovitom predavanju.

U posljednjem dijelu programa povjerenik za obitelj u Gospićko-senjskoj biskupiji mons. Tomislav Šporčić upoznao je prisutne s planovima u pastoralnoj godini obitelji. U pripremi je III. Nacionalni susret obitelji u Solinu 15. i 16. rujna 2018. Tu su i posebne tribine za svećenike, vjeroučitelje i laike.

Dana 12. svibnja 2018. će na razini dekanata, a uoči Majčinog dana biti Obiteljsko, dekanatsko hodočašće Majci Božjoj u Krasno.

 Biskup mons. Zdenko Križić susret je zaključio riječima: „Ne budimo zabrinuti za sutra, budućnost je u Božjim rukama!“ i „Trudimo se biti autentični vjernici!“

 

tekst / foto       M.T.S. / A.K.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.