Korizmeno hodočašće Slunjskog i Udbinskog dekanata  u katedralu Navještenja BDM

(Gospić, 17. ožujka 2018.)

Korizmeno hodočašće u gospićku katedralu ima već tradiciju. Do sada su u ovoj korizmi  hodočastili vjernici iz četriju dekanata a danas je red na Slunjskom i Udbinskom. U 8 sati iz Slunja i ostalih župa krenuli su vjernici prema Gospiću. Vrijeme kišovito i prohladno. Također iz župa od Gračaca do Plitvica krenuli su vjernici sa svojim svećenicima. U 10 sati počeo je križni put u katedrali koji je vodio vlč. Šimo Božić, cvitovačko-lađevački župnik a u čitanjima sudjelovali su vjernici iz župa. Istovremeno svećenici su ispovijedali vjernike.

 U 11 sati počela je misa koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, okružen 12-oricom svećenika, ministrantima. Na početku mise svećenike i vjernike pozdravio je slunjski dekan mons. Mile Pecić. U par crta oslikao je ovaj dekanat koji je dao velik broj duhovnih zvanja (pa i biskupa). Ovi su vjernici posvjedočili vjeru u teškim razdobljima navije povijesti. Dolazak u katedralu, majku svih crkava,  svjedočanstvo je zajedništva u Kristu. Biskup Križić mogao je ovim vjernicima progovoriti kao otac i prvi pastir. 

Ovo je korizmeno hodočašće u znaku pokorničkog slavlja u pripremi za Uskrs. Vjernici su se ispovjedili i pričestili. Slunjski krizmanici bili su sudionici ovog hodočašće, pristupili su pričesti i i posvjedočili ozbiljnost pripreme za krizmu. Na kraju mise progovorio je udbinski dekan preč. Josip Šimatović. On je dao osnovne informacije o ovom dekanatu kojemu nacionalno svetište hrvatskih mučenika na Udbini daje posebno mjesto u našoj crkvi.

 Nakon mise hodočasnici su se mogli okrijepiti u karitasovoj dvorani. Jedna vjernica pri povratku reče: “Kad ste vi svećenici s biskupom zapjevali u svetištu, a narod prihvatio, spojilo se nebo i zemlja! Bila sam sretna!” Već u 13 sati povratak kućama. Snijeg je počeo sve jače padati i stvarati posebni ugođaj. Dok autobus u rukaka spretnog vozača svladava okuke, uspone i nizbrdice, dođe pomisao kako je lijepo kad čovjek pobjedi svoj komoditet, egoizam i posveti koji sat Gospodinu u zajedništvu s braćom usprkos hladnoći, mokrim nogama.

 

tekst/foto      Mile Pecić

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.