Mješoviti zbor Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin izveo je 4. ožujka korizmeni koncert „Križu svetom“ u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću na poziv karmelićana, čuvara i upravitelja katedralne župe.

Zbor je tek nedavno proslavio prvi rođendan, a riječ je o mladićima i djevojkama koji dio svog vremena posvećuju radu Udruge te promicanju kulturne i etno baštine svog kraja.

Korizmeni koncert „Križu svetom“ osmišljen je da ljude vodi kroz korizmeno putovanje popijevki i pjesama praćeno tekstovima. Vrhunac koncerta je izvođenje uskrsne Posljednice „Svetoj žrtvi uskrsnici“ te „Veseli se, o Marija“ na samom kraju, kao znak pobjede Isusa Krista koji je uskrsnuo.

Mješoviti je zbor izveo različite napjeve, popijevke i pjesme. Sam koncert započeo je tihim napjevom „Ja se kajem“ uz recitaciju „Litanije Krvi Kristušove“. Zatim, nakon kajanja, uslijedilo je pjevanje „Počinje se slavna muka“. Kroz koncert su se ispreplitali i napjevi, pjesme pa i dijalekti. Izveli su još i „Tuge Marijine”, „Gospin plač”, „Sedem svetih žalosti”, „Tiha noć se evo spusti”, „Stala plačuč” i druge.

Kako je poručio dirigent Dominik Padarić: „Meni kao dirigentu, najosebujniji trenutak bio je u trenutku kada smo zapjevali ‘Sedem svetih žalosti’, a zvona katedrale počela su glasno zvoniti baš u tom trenutku. Kao što kaže i sam napjev ‘Svi ajngeli su jecali, samo grešnik se smejal, pusti smejhe, plači grejhe, gledi rane Jezuša’. (Svi anđeli su plakali, samo grešnik se smijal, pusti smjehe, plači grijehe, gledaj rane Isusa!) Stoga, zasigurno možemo reći da su i zvona katedrale u Gospiću, jecala zajedno s nama!”

Uz zbor, stihove je recitirala Anđelka Klemenčić.

 

https://ika.hkm.hr/novosti/korizmeni-koncert-krizu-svetom-u-gospickoj-katedrali/

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.