SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE NA DUHOVE U GOSPIĆKOJ KATEDRALI

U gospićkoj katedrali Navještenja BDM, 5. lipnja 2022.  na svetkovinu Duhova, zbog spriječenosti gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića, sakrament svete potvrde sedamdeset dvojici kandidata iz četiri razreda OŠ u Gospiću koji pripadaju ovoj župi, podijelio je generalni vikar i župnik mons. Marinko Miličević. Koncelebrirao je kancelar i biskupov tajnik preč. Mišel Grgurić. Dok je povorka s ministrantima, kandidatima za krizmu, djeliteljem i preč. Mišelom ulazila u katedralu katedralni zbor, pod vodstvom Nikole Perišić, pjevao je Zaziv Duha Svetoga. Nakon toga krizmanik Nikola Jelača pozdravio je djelitelja sv. potvrde riječima:

Poštovani župniče!

Pozdravljam Vas  u ime sedamdeset dvoje krizmanika ove župe. Radosni smo i zahvalni što ćete nam danas, na svetkovinu Duhova, podijeliti sakrament svete potvrde za koji smo se dugo pripremali.

Danas smo pred Vama zajedno sa svojim roditeljima, kumovima, svećenicima i učiteljima koji nas prate na putu našeg odrastanja.

Molimo Vas da u ovoj svetoj misi molite za nas krizmanike da nastavimo rasti u vjeri kako bismo hrabro slijedili Krista, svjedočili životom svoju vjeru i osluškivali poticaje Duha Svetoga za naš život.

Molite za naše roditelje i kumove da bi nama krizmanicima pružili zdravo duhovno ozračje  za rast u vjeri i svojom riječju i primjerom svjedočili evanđelje.

U znak dobrodošlice i zahvalnosti primite ovaj buket cvijeća koji Vam predajemo u ime svih krizmanika!  Predao ga je krizmanik Josip Dukovac.

Prvo čitanje – pročitala je Franka Blažević. Antifonu psalma pjevala je pjevačica Ana Vrban, a  psalam je čitala Ema Blažević (krizmanica)

Drugo čitanje čitala je krizmanica  Katarina Jovanović.

U propovijedi je djelitelj krizme mons. Miličević nastojao Duhovsko otajstvo približiti krizmanicima. Istaknuo je značenje Duha Svetoga, treće Božanske Osobe, kao što su to Otac i Sin te nastavio: „Zato s Njim trebamo uspostaviti nutarnji odnos. On se po krštenju nastanio u nama, učinivši nas djecom Božjom, ali On u punini boravi u Presvetom Trojstvu. Zato želi da ga s ljubavlju što češće zazivamo: Dođi, Duše Sveti!

Duh Sveti je najintimnija stvarnost naše duše. On je uvijek s nama i u nama. Uvodi nas u svu istinu. Nježan je, tih i nenametljiv. Stoga ga moramo osjećati iznutra. Tek tada ćemo primijetiti da je izvanredno jak i nepobjediv u borbi protiv zla.

Isus veli: "kada dođe on". Dakle, radi se o osobi. On je Branitelj! Poučit će nas svemu što god ga zamolimo. Samo ga trebamo često pozivati, i to s ljubavlju, jer on je Osoba – ljubav, odaziva se na ljubav!

Duh Sveti je istina i ljubav. On je onaj koji misli, govori, odlučuje, upravlja svemirom i našim srcima. Dakle, ima sva svojstva Božanske Osobe.

Da bismo upoznali osobu Duha Svetoga, posvijestimo njegovu prisutnost u sebi. Sjetimo se da smo kršteni i da ga u krizmi primamo u punini. Duh Sveti prisutan je u nama. On je snažna Osoba ljubavi i novog života. Naučimo surađivati s Njime.

Koliko nam je dostojanstvo darovao Otac po Duhu Svetom. Razmatrajmo sljedeće riječi: "Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. Ta ne primiste duha robovanja da se opet bojite, nego primiste Duha posinstva u kojem kličemo: 'Abba! Oče!' Sam Duh Sveti susvjedok je s našim duhom da smo djeca Božja." (Rim 8,15-16).

Marija je Zaručnica Duha Svetoga, a Zaručnik dolazi tamo gdje je njegova Zaručnica. Stoga, izrazito je važno da se ujedinimo s Marijom i ona će nas dovesti do zajedništva s Duhom Svetim. Primit ćemo Duha Svetoga u punini za obogaćenje Crkve. A to je izrazito važno.

Mons. Marinko završio je propovijed sjećanjem na papu sv. Ivana Pavla II. koji je kao dijete puno molio za izljev Duha Svetoga te ga je Duh u ranoj mladosti pohodio raznim milostima. „Ujedinimo se s Majkom Marijom i ona će nam ishoditi velike milosti od Duha Svetoga. Svako produbljivanje veze s Marijom omogućuje Duhu Svetom plodnije djelovanje za život Crkve." (sv. Ivan Pavao II.).

Slijedila je  Obnova krsnih obećanja. Krizmanici Petra Halapa i Roko Deanović dolaze do oltara s upaljenim svijećama koje su držali za vrijeme obnove krsnih obećanja.

Potom krizmanici u pratnji kumova dolaze pred djelitelja sakramenta sv. Potvrde. Nakon podjele sakramenta nastavlja se sv. misa s Molitvom vjernika koju su čitali: Tara Devčić (krizmanica), Tihomir Devčić (tata), Petra Karić (krizmanica), Ana Tomljenović (mama), Jakov Lukač (krizmanik), Ivona Komar Lukač (mama), Luka Ratković (krizmanik), Darija Ratković (mama).

Nakon molitve u prikaznoj povorci na oltar prinose darove: – Lara Nikšić – kruh, Pavla Starčević – kalež, Ana Ćaćić – vino, Tea Jerković – voda, Franko Tonković – Biblija, Ivan Klobučar – katekizam, a prigodni tekst čitala je Josipa Marinac:

Na kraju svečani blagoslov daje voditelj, a završnu pjesmu – Krist na žalu, pjevaju krizmanici. Slijedi zajedničko fotografiranje, a potom odvojeno, po razredima: uz ravnatelja prof. Ivicu Radoševića i razrednike: 8.a Ivana Majić Mirić, 8.b Franje Puškarić, 8.c Hana Štimac, 8.d Đurđica Luketić.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.