KATEDRALNI  ZBOR SV. CECILIJE

Mogli bismo reći da od osnutka svake pojedine župe, u njoj djeluje i  župni zbor, bilo da pjevaju samo nekoliko pobožnih žena jednostavne pučke  popijevke ili višeglasni mješoviti  uvježbani zbor. Pjesma prati život u radosti i žalosti. Ona  zbližava ljude i stvara prijatelje. Posebno mjesto ima u liturgiji. Sveti apostol Pavao u poslanici Efežanima piše: «Pjevajte Gospodinu u svome srcu i slavite ga!» (Ef 5,19). U marijanskoj pjesmi Kraljice svete krunice  izražena je uloga pjevanja: …Nebo i zemlja pjevaju: bila ti čast i hvala! Pjesmom vjernik najlakše, ali i najpotpunije izražava svoje vjerske osjećaje, radost i djetinju predanost, ljubav  prema Bogu, Majci Božjoj, svetima. Molitva u pjesmi dolazi do izražaja  u liturgiji, sakramentima, pobožnostima, procesijama. Pjesmom veličamo Boga radosni zbog njegove beskonačne  očinske ljubavi. Pjevamo mu slavu, dajemo hvalu, obraćamo mu se pokajničkim psalmima, klanjamo se  Isusu prisutnom u euharistiji. Skladno pjevanje veličanstvena je molitva koja cijeli Božji narod potiče na molitvu i uzdiže duše Bogu. Sveti Augustin je rekao: Tko pjeva dvostruko moli.

U našoj gospićkoj župi imali smo tri zbora: dječji zbor, band  mladih „Angelus“  i veliki župni zbor. Vis Angelus imao je prvi  javni nastup 28. studenoga 2009. na promociji knjige „Moji topnički dnevnici“ don Anđelka Kaćunka, koji je pokrenuo i dao ime bandu, a vodio ga je Nikola Perišić. Zborove -  dječji i veliki mješoviti  župni – po odlasku zborovođe  Martina Völinger i njegove supruge Lucije vodila je s. Velimira Marinović kao i pjevanje, uz glazbenu pratnju  na svim  misama i  u svim prilikama. Sestri Velimiri  pomagao je bogoslov Josip Šimatović koji  je u župi obavljao pastoralni praktikum i pripremao se na đakonsko ređenje. Odlaskom časnih sestara iz župe Josip Šimatovih preuzima vođenje katedralnog župnog zbora koji nedjeljom i blagdanima pjesmom prati župnu sv. misu u 10,00 sati i nastupa za ostale svečane prigode u župi. Pjevaju Muku Gospodnju na Cvjetnicu,  na Navještenje, zaštitnicu župe, imaju posebno uvježban repertoar, kao i na  sv. Mariju  Magdalenu, zaštitnicu  Grada. Sudjeluju u Združenom zboru biskupije na Veliku Gospu na Krasnom, na Dan hrvatskih mučenika na Udbini, sudjelovali su i na hodočašću obitelji naše biskupije na Trsat. Organiziraju i prigodna hodočašća u susjedne župe i šire.

Zbor se sastaje na probe. Za značajnije nastupe probe su i više puta u tjednu.

 

Članovi zbora njeguju i međusobne prijateljske odnose,  povremeno organiziraju zajedničko  druženje. Pjevanje je obveza, pa mame često sa sobom vode i malu djecu  da bi mogle doći na probe i na misu. Josip Šimatović je zaređen za svećenika i ostao za župnog vikara u župi Gospić. Prošle godine početkom srpnja 2016. premješten je u svetište Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i zbor je ostao bez voditelja. Jedno vrijeme svirao je Rudolf Barišić

Nakon njega zbor vodi Franje Puškarić, dipl. theolog, vjeroučitelj. Pozivaju se novi članovi, jer pjesma je dvostruka molitva. Za pristup u zbor važno je: imati sluha, glasa, dobru volju, ozbiljno shvatiti obvezu proba i nastupa. Odazovite se!

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.