Naša djeca u listopadskoj pobožnosti

Od početka listopada, kada su našoj katedrali započele pobožnosti Majci Božjoj – moljenje Krunice i Gospinih litanija prije sv. Mise, tj. svaki dan u 17,30 s. – u tu su se svetu "akciju" uključila i dječica zajedno sa svojim roditeljima. Oni to čine barem jednom tjedno, najčešće srijedom, pa poslije slavlja u crkvu nastavljaju druženje ili u Caritasovoj dvorani ili u župnom domu.

U prošlu srijedu Krunicu su predmolili Emanuel Miočević, Mihael Jelić, Luka Radošević i Filip Jelić. Premda, naizgled, moljenje Krunice nadilazi mogućnosti dječje pažnje i koncentracije, čudesan je fenomen da ona djeci uopće nije dosadna. Zato je potrebno, onim starijima koji tu molitvu slabo razumiju, posvijestiti kako Krunice ima svoju dinamiku – od jednostavnih molitvenih izričaja, dok izgovaramo Zdravo Marijo, osjećajući Njezinu majčinsku nježnu prisutnost, sve do uzvišenih kontemplativnih promatranja Isusova života. No da bi se došlo do takve molitvene razine, na kojoj nas Krunica uzdiže i duhovno izgrađuje, potrebna je ustrajnost i sabranost u toj molitvi. Zato je ta molitva, među ostalim, također neprijatelju velika zagonetka i smetnja, jer je s moliteljima prisutna Gospa. U zajedništvu smo s Njom koja nam u srce donosi Isusa, svoga Sina.

Zbog toga nam važnost moljenja Krunica posvješćuje Bl. Alojzije Stepinac poticajnim riječima: "Gdje je Krunica tamo je Majka Božja, a gdje je Majka Božja tamo je sigurno i Isus s njom, a gdje je Isus tamo je Bog, tamo je sve… Ako je išta istina ovo je istina, htio svijet ili ne htio, da smo mi bez molitve osuđeni na propast. 'Molitva je jedina moć pred kojom se Bog saginje', rekao je već Tertulijan. I Gospodin Bog iskazao nam je upravo neizmjerno dobročinstvo kada nam je po Svetom Dominiku dao u ruke ovako odlično oružje za sva vrjemena kao što je molitva sv. KRUNICE. To je Majka Božja potvrdila svojim ukazanjima u Lurdu i u Fatimi, kad se javlja s KRUNICOM u ruci i kad opetovano pozivlje onu malu djecu da revno mole KRUNICU i da svi ostali to čine."

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.