Misijska nedjelja s 'dahom Afrike' i s kolačima

 

Nakon svečanoga otvaranje Sinode prethodnoga dana, nedjelja 17. listopada imala je za naše župljane višestruko značenje. Sva tri misna slavlja u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marija bila su obilježena tradicionalnom zahvalom Bogu za plodove zemlje te je u povodu Svjetskoga dana misija svečano 'otvoren' misijski tjedan.

Prvo euharistijsko slavlje u 8,00 sati, kao i župnu misu u 10,00 s. predvodio je župnik mons. Marinko. Na tome glavnom župnom slavlju školska su djeca za prinos darova donijela različite simbolične predmete te kruh i vino za euharistiju, koje je primao fra Richard Kakule rodom iz Konga, student pete godine Teološkog fakulteta u Splitu, gdje živi u franjevačkom klerikatu na Trsteniku. On je na svim misama, vrlo dobro naučenim hrvatskim jezikom kratko opisao svoje djetinjstvo u rodnom gradu Butembo na istoku zemlje, u Nadbiskupiji Bukavu. Potječe iz franjevačke župe Sv. Josipa, gdje mu žive roditelji i osmero braće i sestara. od kojih neki već imaju svoje obitelji. S franjevačkim redom upoznao se godine 2005. kad je u njegovu župu došao misionar fra Ilija Barišić, iz zadarske franjevačke provincije, te se oduševio za franjevačku karizmu. Zatim je 2012. ušao u postulaturu, a nakon godinu dana u Novicijat. Prve zavjete položio je 2014., a godinu poslije otišao u grad Kolwezi na trogodišnji filozofski studij, nakon kojega je došao u Hrvatsku na studij teologije. Doživotne zavjete položio je u Kninu u listopadu prošle godine. Fra Richard je potom istaknuo da njegovo duhovno zvanje ima korijen u redovitom sudjelovanju u euharistiji i drugim sakramentima, a značajna je pritom i činjenica što je u vlastitoj obitelji već od djetinjstva naučio da svaki dan nakon večere moli krunicu. Na završetku je zahvalio za srdačno gostoprimstvo, naglasivši kako mu je u Hrvatskoj lijepo i da se osjeća čak bolje nego u svojoj zemlji, te je Gospićane zamolio da se mole za Kongo kako bi "Kongoanci mogli živjeti kao i Hrvati, jer Kongo treba obuku, obrazovanje i promjenu mentaliteta". Svoj simpatični i vedri nastup fra Richard je završio riječima: "Neka vas Bog čuva zauvijek i pokaže vam svoj put. Hvala vam svima na pažnji!"

Na koncu misnih slavlja župnik Marinko je zahvalio fra Richardu za dolazak i za svjedočenje, kojim je na gospićke župljane prenio jedinstveni "dah kršćanske Afrike", te je pohvalio župnu misijsku grupu, koja je pod motom "Slatko je činiti dobro!" upriličila akciju skupljanja sredstava za misije prodajom domaćih kolača. Akciji su se odazvale i druge župljanke te dan prije donijele razne slastice, koje su potom složene u prikladne kutije pa su ih vjernici darujući dobrovoljni prilog mogli uzeti kod ulaza u katedralu.

Te iste popratne sadržaje imalo je i večernje nedjeljno euharistijsko slavlje, na kojem su se kao na uočnici proslave svojega zaštitnika Sv. Luke, okupili i članovi gospićke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, a sv. misu je predvodio njihov duhovnik preč. Mišel Grgurić, biskupov tajnik i kancelar, nakon čega su u ordinarijatu imali susret s biskupom Zdenkom.

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.