Pobožnost Cenakula u našoj katedrali

U prvu subotu ovoga marijanskog mjeseca, tj. 2. listopada, u našoj je katedrali po prvi put održana pobožnost Cenakula (koja se prije odvijala u kapeli Sv. Ivana). Pobožnost je vodio generalni vikar i naš župnik mons. Marinko Miličević, a koncelebrirali su župni vikar Stanko Smiljanić i kosinjski župnik Pero Jurčević.

Župnik je u propovijedi prikazao povijest te pobožnosti i važnost predanja Srcu Marijinu, te kao posebne uzore odane takvom štovanju Majke Božje istaknuo pape 20. i 21. st., među kojima dominantno mjesto ima sveti Ivan Pavao II. Vlč. Marinko je posvijestio da prevoditelj Biblije Sv. Jeronim riječ "cenakul" rabi za "gornju sobu" u kojoj su učenici s Marijom, Isusovom majkom u molitvi iščekivali dolazak Duha Svetoga. Danas se pobožnost Cenakula po cijelome svijetu prakticira obično svake prve subote u mjesecu, a sadržaj molitvenog programa najčešće je zaziv Duha Svetoga, molitva Krunice (kada je i mogućnost za ispovijed), sveta Misa, posveta Bezgrješnom Srcu Marijinu i molitva za papu, a nakon Mise je euharistijsko klanjanje.

Pobožnost Bezgrješnom Srcu Marijinu, istaknuo je župnik, izrazito se počinje prakticirati od 1917. godine, kada se Gospa ukazala u Fatimi u Portugalu. Tada je Marija kazala: "Otac nebeski traži da se uspostavi pobožnost prema Bezgrješnom Srcu." U duhovnom smislu Marijino Bezgrješno Srce je kao Noina korablja za ovo naše vrijeme i zato je potrebno da se vjernici posvete njezinu Bezgrješnom Srcu odnosno da, slikovito rečeno, "uđu u tu korablju spasa". I kao što su apostoli ponizno s Marijom očekivali dolazak Duha Svetoga, koji je temeljito preobrazio njihove živote, naglasio je na koncu vlč. Marinko koji je u Hrvatskoj odgovoran za Svećenički marijanski pokret, "tako i mi danas vidimo jedini izlaz za Crkvu i za cijeli svijet upravo u pomoći Duha Svetoga, a sudionici pobožnosti u Cenakulu na jedinstven način osjećaju Marijinu majčinsku blizinu i mir koji prožima njihova srca".

Pobožnost Cenakula, u kojoj je sudjelovalo dvadesetak vjernika, održavat će se u gospićkoj katedrali redovito svake prve subote u mjesecu.

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.