U ponedjeljak 9. ožujka u Biskupskom je ordinarijatu u Gospiću održan tradicionalni korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije, na kojem su sudjelovala oba biskupa, ordinarij mons. Zdenko Križić i umirovljeni biskup dr. Mile Bogović. Prvi dio programa započeo je u katedrali molitvom Trećega časa te pokorničkim bogoslužjem koje je vodio fra Ivan Šimunac,OFM, župnik u Gračacu. Voditelj je, kroz ispit savjesti na temelju Isusove prispodobe o gradnji kuće na stijeni ili na pijesku, svećenike potaknuo na razmišljanje o vlastitom pozivu u odnosu prema sebi i prema vjernicima kojima su pozvani služiti, a nakon toga su svećenici pristupili sakramentu pomirenja.

Drugi dio susreta održan je u Biskupskom ordinarijatu. Generalni vikar mons. Marinko Miličević najavio je program, objasnio izbor teme "Obiteljski pastoral u svjetlu apostolske pobudnice Amoris Laetitia" te pozdravio gosta i zahvalio mu što je prihvatio zamijeniti najavljenoga dr. Nikolu Vranješa, koji je s hodočasnicima u Svetoj Zemlji. Predavač, vlč. mr. Mario Gerić, rektor riječkog Bogoslovnog sjemeništa, na početku izlaganja podsjetio je na brojne rasprave u Crkvi i golemu medijsku "prašinu" koje je pokrenula papina pobudnica Amoris Laetitia, te naglasio kako za zapravo uopće nema razloga. Objasnio je kako pobudnica donosi pojedine obiteljske teme, ali ne daje smjernice nego potiče "promjenu paradigme", što papa Franjo čini od početka svojega pontifikata. Bitna novost, istaknuo je predavač, jest u tome da obitelj od objekta postane subjekt, tj. nosivi čimbenik evangelizacije. Glede pastoralne prakse odnosno odnosa svećenika i obitelji, vlč. Gerić je naglasio prvi od četiriju principa koje je papa Franjo naveo u pobudnici Evangelii gaudium, tj. "primat vremena nad prostorom". Konkretno, riječ je o tzv. pastoralnom praćenju obitelji, koje se sastoji u tome da svećenik odvaja vrijeme da s ljudima živi, da ih strpljivo vodi i odgaja, a ne da "ograničava i kontrolira prostor njihova kretanja". Također, na koncu je naglasio predavač, upravo prema poticajima pape Franje, potrebno je u aktualnim teškoćama i krizama odvažno odbaciti mentalitet jadikovanja i "egoističnu mlitavost", ne prepustiti se "sladunjavoj melankoliji" ni "sterilnom pesimizmu" zbog činjenice što se razvija "psihologija groba, koja malo-pomalo pretvara kršćane u mumije iz muzeja". Umjesto toga, kako Papa potiče, potrebno je reći "da" novim odnosima koje je donio Krist i "izazovu misijske duhovnosti" koja se traži i od svećenika i od obitelji u novim okolnostima života.

Slijedila je vrlo živa i zanimljiva rasprava o temi, poglavito glede okolnosti i mogućnosti za pričest rastavljenih, a potom je kancelar preč. Mišel Grgurić izvijestio o pojedinostima za korizmenu akciju "Misereor", o Susretu hrvatske katoličke mladeži u svibnju u Zagrebu, o proslavi svetkovine Blagovijesti, koja će biti i obilježavanje 20. godišnjice uspostave Gospićko-senjske biskupije, te o biskupijskom korizmenom hodočašću 28. ožujka u senjsku katedralu. Zatim je ekonom preč. Nikola Turkalj upozorio na neke važne predradnje u prigodi vizitacije, kao i na pojedinosti u vođenju župnih knjiga.

Na koncu susreta biskup Zdenko je svećenicima kratko zahvalio za sudjelovanje u zajedničkim programima te ih potaknuo da u predstojećim korizmenim ispovijedanjima, koja se u dekanatima složno organiziraju, pokažu što veće razumijevanje i strpljenje također za one vjernike koji se ne pridržavaju reda ni rasporeda, kao i u potrebi pohoda bolestnih župljana. Svima je zaželio blagoslovljeno korizmeno vrijeme te ih potaknuo da u služenju drugima ne zaborave vlastiti duhovni rast i izrazio radost nad ponovnim zajedničkim susretom na Misi posvete ulja na Veliku srijedu u gospićkoj katedrali.

Susret je završio zajedničkim fotografiranjem pred ulazom u Ordinarijat te ručkom u blagovalištu Ordinarijata.

Anđelko Kaćunko

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.