Blagdan sv. Blaža u Gospiću  – blagoslov grla

Na blagdan sv. Blaža 3. veljače u prepunoj gospićkoj katedrali Navještenja BDM večernju misu predvodio je i propovijedao župnik Mario Vazgeč, a  asistrirao je đakon Bruno Lovaković.

Sveti Blaž je prema predaji bio liječnik i veliki prijatelj siromaha i bolesnika. Jednom prilikom došla mu je majka noseći u naručju svoga sina kojemu je zapela riblja kost u grlu. Kada je došla sv. Blažu, on je položio ruke na dijete, podigao oči prema nebu, znamenovao svetim križem grlo djetetu, pozvao Svemogućeg Boga i stao ga moliti da izlomi i istisne djetetu kost iz grla i povrati mu zdravlje. Tada je zamolio Boga da to učini svaki put onome tko se u bolesti grla obrati molitvama u njegovo ime. Čim je sv. Blaž završio svoju molitvu, dijete je ozdravilo. O blagdanu sv. Blaža, svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla - grličanje. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: »Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!« 

Nakon mise slijedio je obred „grličanja“, te su župnik Vazgeč i đakon Lovaković blagoslivljali vjernicima grla po zagovoru sv. Blaža. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom Franje Puškarića.

L.S.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.