Godišnji susret Župnih-pastoralnih vijeća Gospićko-senjske biskupije u Otočcu

U nedjelju 20. listopada održan je u Otočcu redoviti godišnji susret župnih pastoralnih vijećnika Gospićko-senjske biskupije koji je uključivao Službu riječi i predavanje profesora pastoralne teologije na Teologiji u Rijeci dr. Nikole Vranješa na temu „Župna pastoralna vijeća u župnoj zajednici“.  

Susret koji je okupio stotinjak vijećnika i desetak svećenika iz većine župa svih šest dekanata biskupije započeo je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva pozdravom domaćina susreta i biskupijskog povjerenika za župna pastoralna vijeća mons. mr. Tomislava Šporčića koji je poručio: „Danas smo se okupili na Misijsku nedjelju, jer svi smo mi misionari koji se borimo da Riječ božja prodre u srca svih ljudi. Zatim je održana Služba riječi koji je predvodio generalni vikar biskupije  mons. Mr. Marinko Miličević.

On je progovorio o važnosti molitve kroz koju nas Bog brani u svim životnim poteškoćama. Moliti valja svagda i u njoj moramo biti postojani a svoj mentalni sklop moramo pretvoriti i molitveni. Najbolji primjer za to nam je Isus Krist koji je bio u stalnoj molitvenoj relaciji. S 12 godina je otišao u hram, molio se kod krštenja u Jordanu,  40 dana je proveo u pustinji a svake subote je odlazio u sinagogu za novi elan za evangelizaciju. Sv. Ivan  Pavao II. je kada je postao papa je za svoj najvažniji posao je istaknuo molitvu. Molitva treba biti iz srca, kroz nju trebamo gledati u Boga kroz svoj život. Molitva treba biti spontana ali se treba znati vratiti i na formativnu, zaključio je svoje obraćanje mons. Miličević.

Susret je nakon pauze nastavljen u kino sali Gackog pučkog otvorenog učilišta. Biskupijski povjerenik za pastoral mons. Šporčić je podsjetio na redovitost ovakvih susreta još od pastoralne godine 2004/05.  kada je bila godina euharistije za cijelu Crkvu, a od tada se svake godine na tom susretu i službeno predstavljala tema Gospićko-senjske biskupije za nastupajuću pastoralnu godinu. Zatim je predstavio predavača dr. Nikolu Vranješa koji je govorio o temi „Župna pastoralna vijeća u župnoj zajednici.

U prvom dijelu je govorio o aspektima pastorala u djelovanju ŽPV-a, o onome što su ona i što trebaju biti. Na tom polju ima dosta izazova od 1983. godine kada je donesen novi kodeks Kanonskog prava . Vijeća se oformljuju svake 4 godine, no iskustva s njihovim djelovanjem, barem prema mišljenju predavača iz Riječke nadbiskupije nisu najbolja. Postoji dualnost mišljenja da su ona ili elitni klub po volji ili nasuprot župnika ili župni parlament. Istina bi trebala biti u sredini. Župni vijećnici bi trebali biti eminentni svjedoci žive vjere u sredini i zauzeti oko poslanja Crkve. Svatko od nas treba biti misija sam sebi i raditi na svojoj osobi da budemo zauzeti vjernici. ŽPV nije elitni klub već osobe koje se odlikuju živom vjerom i životom da kao takvi predstavljaju zajednicu i da kao takvi donose najbolje odluke za župu. Njihovo djelovanje ne treba svesti samo na savjetodavnu ulogu i svećenici se tu ne smiju ponašati klerikalistički. Niti jedan svećenik ne može sam donositi sve odluke, te treba tražiti pomoć bližnjega kod donošenja odluka. Klerikalci misle da sve mogu sami i da za to traže povlastice. Još je papa Ivan Pavao II istaknuo opasnosti klerikalizma u svojoj pobudnici Radost evanđelja. Problem je i paternalizam koji tretira vjernike na infantilizirajući način.  Svećenici i vjernici trebaju na temelju savjeta doći do što boljih zaključaka te raditi na duhovnim i socijalnim predispozicijama župe. Primarno treba raditi na pastoralu kao susretu s Bogom i braćom i sestrama. Pri tome je bitna kvaliteta naše vjere, koliko je zdrava i izgrađena  koliko se stalno nadograđuje. Jer, nije dobar vijećnik onaj koji je dobar glazbenik i pjevač a slab vjernik te razbija župnu zajednicu. ŽPV je vjerska zajednica susreta u vjeri. Vijećnici su osobe koje se okupljaju i povezuju te grade zajedništvo . Raj je u konačnici savršeno zajedništvo s Bogom a pakao je prekid relacija s Bogom, pa je naše teološko znanje i iskustvo  razlog da Bog od nas više očekuje.

Dr. Vranješ je u konačnici progovorio i o pastoralu mladih i obitelji kao najvažnijih područja rada ŽPV-a. narednu godinu koja je u znaku Godine mladih.  Nije dovoljno samo ići u crkvu, već se treba angažirati, zaključio je mons. Miličević te od narednih susreta istaknuo susret Caritasovih djelatnika u Ličkom Osiku, proslavu 20. obljetnice od osnutka biskupije u Gospiću 25. ožujka 2020. koju će predslaviti zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, te biskupijsko hodočašće u Rim od 16. do 21. veljače.

tekst: Zvonko Ranogajec

fotografije: Lucija Starčević

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.