Svetkovina Duhova i podjela sakramenta sv. potvrde

U nedjelju 9. lipnja 2019. svetkovali smo Duha Svetoga koji je nakon Kristove pobjede ispunio apostole i po njima počeo svoje djelovanje u svijetu, obnavljajući srce čovjeka i lice zemlje. Oluja i oganj simboli su te duhovne snage, a korintska zajednica o kojoj piše drugo čitanje, primjer je djelovanja toga Duha među ljudima koji su tako različiti, a ipak mogu biti jedinstveni i skladni ako se otvore tom Duhu.

U gospićkoj katedrali  Navještenja BDM, na sv. misi u 10,00 sati bilo je posebno svečano i radosno. Misno slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić i podijelio sakrament sv. potvrde kandidatima iz gospićke župe kojih je bilo sedamdeset i pet i 3 iz župe Bilaj - ukupno 78.

U koncelebraciji bili su kancelar i tajnik preč. Mišel Grgurić, domaći župnik preč. Mario Vazgeč, asistirali su đakoni Josip Tomljanović i Mario Kralj, bogoslovi Domagoj Tujmer i Bruno Lovaković i sjemeništarac Marko Butković.

Na početku je biskupa u ime svih krizmanika i njihovih obitelji pozdravio krizmanik Jakov Starčević, a krizmanica Marija Borovac predala mu je buket cvijeća.

 Preuzvišeni oče biskupe!

Pozdravljam Vas u ime krizmanika, roditelja, kumova te u ime cijele župne zajednice.

Danas je pred Vama 75 krizmanika župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Gospića i 3 župe Sv. Jakova iz Bilaja. S radošću iščekujemo trenutak u kome ćete nam podijeliti sakrament kršćanske zrelosti.

Mi se nalazimo na raskrižju života. Uz svu mladenačku zaigranost često smo zbunjeni i uplašeni. Mnoštvo je odluka pred nama: kojim putom krenuti, kako pravilno odabrati. Mnoštvo je izazova i primamljivih želja!

Molite danas zajedno s nama, našim roditeljima, kumovima i cijelom župnom zajednicom za nas krizmanike, da na svom životnom putu nastojimo surađivati s Duhom Svetim i njegovim darovima kako bismo iznad svega tražili Boga i njegovu volju u svom životu; osluškivali njegove poticaje i savjete; otkrivali put koji nam je Bog pripravio; bili radosni Kristovi svjedoci; rasli u ljubavi prema Bogu i ljudima.

Molite za naše roditelje i kumove da nama krizmanicima pruže zdravo duhovno ozračje za rast u vjeri – da bismo bili istinski svjedoci evanđeoskih vrijednosti.

Neka nas sve Duh Sveti uvede u novi zanos vjere i služenja zajednici, kao onda kad su učenici Kristovi doživjeli snagu Duha Svetoga. Za taj dar molite s nama, a isti Duh neka i Vas prati u Vašem svakodnevnom služenju Bogu i ljudima.

U znak dobrodošlice i zahvalnosti primite ovaj buket cvijeća koji Vam predajemo u ime svih krizmanika!

Biskup im je zahvalio i u propovijedi istaknuo važnost Duha Svetoga, jer po njemu u čovjeka ulazi Božji život. To svjedoči Knjiga Postanka ( 2,7) ističući dvije stvari: „Prva, da Bog načini čovjeka od praha zemaljskog. Ova istina je iskustvo svakog čovjeka. Svi znamo kako je ljudski život krhak. Psalmist u tom smislu veli: 'Dani su čovjekovi kao sijeno, cvate k'o cvijetak na njivi; jedva ga dotakne vjetar, i već ga nema, ne pamti ga više ni mjesto njegovo.' (Ps 103,15-16). Čovjek se po smrti vraća u prah od kojeg je načinjen. To je sudbina svih: i bogatih i siromašnih i velikih i malih i moćnih i jadnih. Što se čovjekov život više približava smrti to iskustvo ove istine u njemu sve više raste. Kako je nekada žalosno vidjeti na smrtnoj postelji velike i moćne ljude u potpunoj nemoći. S druge strane, može se to gledati kao izričaj pune pravednosti: u toj smrtnoj nemoći svi su jednaki, svi su isti, bez obzira na to što neki imaju sprovodni ispraćaj s planetarnim počastima. Ali i oni idu na isto mjesto kamo ide i sirotinja pokopana u neke zajedničke grobnice i bez ikakvog ispraćaja.

Tu istinu liturgija nam posvješćuje na početku korizme, na Čistu srijedu  obredom pepeljenja kada se mogu čuti riječi: 'Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.'  Zaista je važno da nikada ne izgubimo iz motrišta ovu istinu! Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku, ali čovjek nije Bog, niti smije pretendirati zauzeti mjesto Boga. Zato apostol Pavao daje poruku koju smo čuli u drugom čitanju, kada veli: 'Ne težimo za taštom slavom.' Neke taštine čovjeka često izdignu iznad realnosti života i dovedu do umišljenosti o sebi i svojim mogućnostima! Mi dobro znamo što znači kada se za nekoga kaže da je napuhan čovjek. Nije, nažalost, napuhan od Duha Svetoga, nego od svoga egoizma, od svoje taštine, od svoga sebeljublja. To nije nikakvo postignuće, nego duhovna bolest.

Međutim, istaknuta je u stvaranju i druga stvarnost čovjeka da je Bog, samo njemu, između svih stvorenih bića, udahnuo svoga Duha, po kojem on ulazi u Božji život, postaje, kako piše Biblija, 'živa duša' ili slika Božja. Čovjek se vraća u prah kada ovaj Božji duh iz njega iziđe. Stoga se, za onoga tko  je umro govori da je „izdahnuo“, tj. ostao bez daha života.

Prorok Ezekiel govori o jednom svom viđenju kako se nalazi u jednoj dolini punoj suhih ljudskih kostiju. I Bog ga pita: 'mogu li ove kosti oživjeti?' Prorok odgovara: 'Bože, to samo ti znaš.' Onda mu Bog veli da će svoga Duha udahnuti u ove kosti i one će opet oživjeti. Nakon toga prorok vidi kako se kosti prebiru te kada duh Božji uđe u njih, 'oživješe i stadoše na noge'. Poruka je jasna: bez Duha Božjeg čovjek nema života. On nije na svojim nogama. No, moguće je da se čovjek osiromaši Božjim duhom do te mjere i nastavlja živjeti vegetirajući. Čovjek fizički nije mrtav, ali je prazan životom.

Žalosno  je susresti mlade osobe praznog života, a još su na početku života. Može ih se vidjeti kako, gotovo beživotni, leže u nekim zabačenijim kvartovima naših gradova, omamljeni drogom ili alkoholom. Zašto su posegnuli za te opijate? Osjećali su da njihov život nema smisla, jer se nisu znali nositi s nekim životnim neuspjesima i problemima. To je bježanje od života, biranje smrti kao životno rješenje. Za svakog je to tragično! Čovjek lako u životu klone i izgubi nadu. Ljudi, posebno mladi, uvjere sami sebe da iz nekih problema nema izlaza. Onda smrt malo-pomalo osvaja njihov život. Prihvate umirati na rate prije negoli su i počeli ozbiljno živjeti. Evo ovdje  nenadomjestive uloge Duha Svetoga koga Isus zove Braniteljem, snagom i svijetlom. Isus, znajući s kakvim se sve poteškoćama čovjek mora hrvati, jamči učenicima da ih neće ostaviti kao siročad nego će poslati Duha Branitelja koji će s njima ostati zauvijek.

U Posljednici, a to je himan koji smo čuli prije Evanđelja, sažeto opisuje značenje Duha Svetoga u životu kršćanina. Evo samo nekih zaziva:

Molimo ga: 'Dođi Oče ubogih, djelitelju dara svih, dođi, srca svijetlosti.' Duha Svetoga naziva se Ocem ubogih. On je snaga ubogih da mogu izdržati, da ne klonu. Svi se mi ponekad, osjetimo ubogima, nemoćnima, kada nas samo Božji Duh može pridići. Zato ga i molimo: 'U nemoćima tjelesnim, potkrepljuj nas bez prestanka.' On je umornima odmor, žalosnima utjeha, razočaranima nada. 'On je svijetlost srca.' Kako je važno imati tu svijetlost u našim životnim izborima, u našim životnim odlukama! Kako nam samo pogrješne odluke ili pogrješni izbori mogu zagorčati život i ostaviti trajne teže posljedice za našu budućnost! Zato ga i molimo: 'Sjaj u srcu puka svog.' Duh Sveti ne dopušta da postanete djeca tame. Bez snage i svjetlosti Duha Svetoga, čovjek, kako veli himan, 'tone sav u crnom zlu'. Zatim ga molimo: 'Nečiste nas umivaj, suha srca zalijevaj, vidaj rane ranjenim. Mekšaj ćudi kamene, zagrij grudi ledene, ne daj nama putem zlim.' Kada čovjek ostane bez Duha, njegovo srce postane suho, hladno, kameno, izgubi sposobnost suosjećati s drugima, pa i s onima s kojima živi. Teško je živjeti s osobom čije srce postane hladno i kameno! Kolike obitelji trpe zbog toga! Uloga Duha Svetoga je formirati čovjeka u ljubavi, dobroti, velikodušnosti, finoći. Znamo što znači kada se za nekoga kaže da je duša od čovjeka. To je želja Božja za svakoga od nas.

Dragi krizmanici! Danas vas posebnije pozdravljam i Bogu preporučam. U ovom sakramentu Bog vam udjeljuje poseban dar Duha Svetoga, životvorca, onoga koji daje život. Bog želi da život svakoga od vas bude sretan, ispunjen radošću, i on sam za to jamči osiguravajući svoju pomoć. Nažalost, ima toliko mladih koji su se prevarili i krenuli za lažnim ponuditeljima sreće. Ima puno onih koji su zbog toga završili u praznini i preziru života. Ima puno onih koji su, iako jako mladi, ostali bez života, kojima je život izgubio svaki smisao. Nemojte izgubiti kontakt s Božjim Duhom, napose kroz molitvu. Dopustite Duhu Svetom da upravlja vašim životima jer to je jamstvo da nećete ostati bez života. To ne znači da u životu nećete imati nikakvih poteškoća, to nije realno, nego nećete imati takvih poteškoća koje s Bogom nećete moći pobijediti.“ Biskup je završio propovijed pozivom: „Neka Duh Sveti koga ćete na poseban način primiti u sakramentu potvrde, trajno prebiva u srcima vašim, neka bude svijetlo u važim životnim izborima, i snaga na vašem životnom putu, da ostanete svjedoci vjere i praktični vjernici. Nakon propovijedi i obnove Krsnog  zavjeta slijedila je sv. krizma.

Poslije pričesti, krizmanica Tea Tomljenović i krizmanik David Bilić izrekli su prigodnu meditaciju. Na kraju je svima koji su pridonijeli ovom slavlju, posebno roditeljima krizmanika, obiteljima, kumovima, zahvalio župnik preč. Vazgeč, a potom i biskup Križić te je čestitao krizmanicima i pozvao obitelji na svakodnevnu molitvu koja jedina može obnoviti pojedince i narod.

Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

                                                                                   s. Robertina Medven

KRIZMANICI ŽUPE GOSPIĆ – 2019. GOD.

 1. FILIP ABRAMOVIĆ
 2. ANTONIJA AMIĆ
 3. DARIJA ASIĆ
 4. DAVID BILIĆ
 5. LUKA BIŠKUPIĆ
 6. ALEN BRAJKOVIĆ
 7. FRANKO BOBINAC
 8. FILIP BOGOJEVIĆ
 9. ANTONIO BOROVAC
 10. BARBARA BOROVAC
 11. MARIJA BOROVAC
 12. MARINO BOŽIČEVIĆ
 13. PAVLE BUBAŠ
 14. ĐURĐICA BUCONJIĆ
 15. LUKA ČANIĆ
 16. MARIJA ČANIĆ
 17. STIPE ĆAĆIĆ
 18. IVAN DASOVIĆ
 19. DARIO DEVČIĆ
 20. ANTONIO DOŠEN
 21. MAJA DRAŠKOVIĆ
 22. MAŠA FRANIĆ
 23. ANTONIA GALAC
 24. LEO GALIĆ
 25. ANTONIO HORVATOVIĆ
 26. SANJA IVŠINOVIĆ
 27. NIKOLA JERKOVIĆ
 28. ANA-MARIJA JOVANOVIĆ
 29. MARINA JOVANOVIĆ
 30. TEA JURIĆ
 31. KARLO JURKOVIĆ
 32. VALENTINA JURKOVIĆ
 33. MARTINA KATALIN
 34. IVA KONJIKOVAC
 35. IVANA KOVAČEVIĆ
 36. NIKOLA KOVAČEVIĆ
 37. MARIN LISAC
 38. DINO MARAS
 39. MATEA MARKOVIĆ
 40. RINO MAŠIĆ
 41. MARIJA MILANOVIĆ
 42. JOSIPA TONI MILINKOVIĆ
 43. BORNA MILKOVIĆ
 44. ANTONIO MATANOVIĆ
 45. MIAMARIJA MATIJEVIĆ
 46. ALEN ORDAGIĆ
 47. ANTONIO PLEŠA
 48. MARIJO PODNAR
 49. ANAMARI RUKAVINA
 50. MIHOVIL RUKAVINA
 51. IVAN RUPČIĆ
 52. PETRA RUPČIĆ
 53. IVAN SERDAR
 54. NIKOLA SERDAR
 55. IVAN STARČEVIĆ
 56. JAKOV STARČEVIĆ
 57. ANTE STILINOVIĆ
 58. LINA STILINOVIĆ
 59. MARIJA ŠARIĆ
 60. ROMANO ŠARIĆ
 61. DANIJELA ŠOP
 62. LUNA ANTONIJA TONKOVIĆ
 63. ELENA TOMLJENOVIĆ
 64. TEA TOMLJENOVIĆ
 65. DOMAGOJ VALENTIĆ
 66. MARIO VESELIN
 67. JANA VOJTA
 68. GORAN VRANEŠIĆ
 69. ANTONIO VRKLJAN
 70. IVAN VRKLJAN
 71. NEVEN VUČENOVIĆ
 72. ANTONIO VUKELIĆ
 73. MATIJA VUKELIĆ
 74. ANTONIJA VUKOVIĆ
 75. MARIJA ŽUPAN

KRIZMANICI ŽUPE BILAJ – 2019. GOD.

MARIN ILIĆ

IVAN PAVELIĆ

NIKI PODNAR

 

foto L.S.

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.