Misijska nedjelja u Gospiću

U gospićkoj Katedrali 22. listopada 2017., svečano je proslavljena Misijska nedjelja. Gost propovjednik bio je pater Josaphat Mosha iz misionarske Družbe Duha Svetoga. Pater je predvodio župne mise i propovijeda na hrvatskom jeziku. Propovijedao je kako je na njegov život utjecao dobar primjer jednoga misionara iz Irske, patra Davida. Dobri primjeri uvijek privlače! Taj dobar primjer ga je privukao da je i on postao svećenikom. Govorio je o zgodama i nezgodama misionarskog života, i na šaljiv ali i na realan način. Rekao je da on i njegovi predci ne bi nikada postali kršćani da nije bilo misionara koji su iz Evrope došli u Afriku, žrtvovati se radi Radosne vijesti – Evanđelja. Osim toga potaknuo je i mnoge mlade da razmišljaju o mogućem svome pozivu. Bog uvijek zove, samo trebamo biti otvoreni na njegovu ljubav i poticaje Duha. „Život nam prolazi, zato se pitajmo što smo mi učinili za Krista? Svi smo mi pozvani biti misionari, ako ne u dalekim zemljama onda u svome susjedstvu“, istaknuo je pater Josaphat. Još je rekao kako je spomenuti pater David još i danas živ, ali je već jako iscrpljen, posebno od jakog sunca, međutim on se nije štedio u radu za sirotinju, samo da do njih dopre radost Evanđelja i život spasenja u Isusu Kristu. Može se slikovito reći da je taj pater David izgorio za Boga i duše. Blago njemu kada pođe ususret Gospodinu!

Spomenimo još da je Misijska nedjelja uvedena 1926. od pape Pia XI. s naglaskom da svaki kršćanin mora imati suosjećanje za misije i misionare, te doprinositi svojim molitvenim i materijalnim prilogom. Danas u svijetu, u preko 30 zemalja ima oko 100 hrvatskih misionara i misionarki. Najveći broj nalazi ih se u Africi. I zato smo zahvalni da danas ovdje imamo gosta uz ovu Misijsku nedjelju upravo Afrikanca, patra Josaphata Moshu. Nadamo se da će nam još koji puta doći, a i sam veli da mu je drago doći u ovu Biskupiju.

tekst: mons. M. Miličević
foto: L. Starčević

MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU MISIJSKA NEDJELJA U GOSPIĆU

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.