VJERONAUČNA OLIMPIJADA NA UDBINI

          Nakon vjeronaučne olimpijade održane na školskoj razini 30. siječnja ove godine, u ponedjeljak 4. ožujka održana je vjeronaučna olimpijada za osnovne i srednje škole Gospićko-senjske biskupije na biskupijskoj razini. Tema olimpijade bila je „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“. Na školskom natjecanju sudjelovalo je 6 ekipa iz srednjih škola i 22 iz osnovnih škola, a na biskupijskom 6 ekipa iz srednjih škola i 20 ekipa iz osnovnih škola.

          Ove godine domaćin natjecanja bila je Osnovna škola Kralja Tomislava Udbina na čelu s ravnateljem prof. Mirkom Dragičevićem. U školskoj športskoj dvorani okupili su se mentori, ostali vjeroučitelji kao nadglednici, vjeroučenici natjecatelji, djelatnici ove škole na čelu s ravnateljem Dragičevićem i gosti na uvodni program. Nakon himne „Lijepa naša domovino“, molitvu je predvodila vjeroučiteljica Ivona Rendulić, potom su učenici škole domaćina izveli kratki kulturno-umjetnički program. Nakon toga su, prisutne pozdravili, zaželjeli im dobrodošlicu, a natjecateljima uspjeh: predstojnik Katehetskog ureda preč. Nikola Turkalj, ravnatelj škole Mirko Dragičević, udbinski župnik i dekan preč. Josip Šimatović i mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup koji  se osvrnuo na temu natjecanja i naglasio natjecateljima da je znanje bitno, ali ono treba biti povezano sa životom. Vjeru treba živjeti i svjedočiti svaki dan kao što su to činili sveci i blaženici. Biskup je otvorio početak natjecanja. Ekipe, mentori i nadglednici raspoređeni su u određene učionice. Natjecanje osnovnih škola predvodila je vjeroučiteljica Ivona Rendulić, a srednjih škola predsjednik povjerenstva i član državnog povjerenstva za natjecanje Franje Puškarić.

          Natjecanje se odvijalo u tri kruga. Natjecatelji su rješavali pismeni test, objedovali u školi i nakon toga pod vodstvom nekoliko vjeroučitelja posjetili svetište Crkve hrvatskih mučenika na Udbini gdje ih je dočekao preč. Josip Šimatović i predstavio im udbinsku župu, svetište Crkve hrvatskih mučenika i ostale popratne sadržaje koji su ostvareni ili su još u fazi ostvarenja. Za to vrijeme vjeroučitelji i domaći nastavnici ispravljali su testove.

      Daljnje natjecanje osnovne škole nastavile su u športskoj dvorani, a srednje u jednoj većoj učionici. Prije početka drugog kruga u kojem su rješavali tombolu, dobili su poredak nakon pismenih testova. U treći krug natjecanja u kome su rješavali kviz Milijunak ušlo je prvih pet najboljih ekipa iz osnovnih i srednjih škola. Konačni pobjednik u kategoriji osnovnih škola bila je Prva osnovna škola Ogulin s mentoricom Ivonom Rendulić, a od srednjih škola prvo mjesto osvojila je Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin s mentoricom Anom Stipetić. Drugo i treće mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojili su Osnovna škola Slunj s mentoricom Andrejom Jurčević i Područna škola Ličko Lešće s mentoricom Draženom Rubčić. U kategoriji srednjih škola drugo i treće mjesto osvojili su Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića Senj s mentoricom Anom Tomljanović i Srednja škola Slunj s mentorom don Goranom Antunovićem. Nakon proglašenja rezultata, najboljim ekipama i njihovim mentorima predstojnik i tajnica Katehetskog ureda uručili su nagrade i priznanja. Pobjedničke ekipe ići će na natjecanje koje će se održati od 3. do 5. travnja 2019. godine u Osijeku.

          Zahvaljujemo Osnovnoj školi Kralja Tomislava Udbina na čelu s ravnateljem Mirkom Dragičevićem, djelatnicima, kuharicama, domaru i učenicima koji su nam pružili gostoprimstvo, Katehetskom uredu Gospićko-senjske biskupije – predstojniku preč. Nikoli Turkalju i s. Robertini Medven te svim natjecateljima, njihovim mentorima i ostalim vjeroučiteljima.

                                                                                                                                                                                                                                  Franje Puškarić

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.