VRSTE POSTA PREMA BIBLIJI I KRŠĆANSKOJ TRADICIJI

1. Post bez hrane:
Postiti tako da pijemo samo vodu. Ovaj post mogu prakticirati osobe koje nemaju naporne fizičke poslove ili neke teže bolesti. Posebno ga prakticiraju pustinjaci i monasi. Ne preporučuje se više od 3 dana, osim pod nadzorom duhovnika. Koristilo bi svakom odraslom vjerniku da ima iskustvo barem jedan dan posta na vodi. Ovaj post obično ne uključuje da se može jesti prije i nakon izlaska sunca, nego kada se ujutro probudimo postimo na vodi sve do idućeg jutra kada se probudimo. U vrijeme ovoga posta pijte vodu i kada ne osjećate žeđ. Ako pijete blagoslovljenu vodu korisno je za duhovno čišćenje.

2. Post o kruhu i vodi:
Ovaj post je najzastupljeniji među vjernicima. Mnogi sveci i vidioci su primili poticaje Neba da poste o kruhu i vodi. Uz molitvu daje mnoge duhovne blagodati. Organizam bolje podnosi ovaj post ako se koristi kruh s integralnim žitaricama, ili npr. kruh pirov, raženi, heljdin.

3. Djelomični post:
Djelomični post je npr. od 6:00 do 15:00 ili od izlazka do zalaska sunca.
Djelomični post je i kada apstinirate barem od jedne vrste hrane, npr. čokolade.
Bogu je ugodan svaki post i odricanje!

4. Danielov post:
Kao što je to činio prorok Daniel, ne jesti meso ni kruh, nego samo voće i povrće. Može se naravno uz to piti voda i sok.

Svaki oblik posta i odricanja Bogu je ugodan. Važno je zadržati vedrinu i raspoloživost u susretu s ljudima. Da bi bilo koji oblik posta uspio molite Boga da ga blagoslovi. Ne treba omalovažiti nijedan oblik posta; jednom studentu uzdržavanje od slatkiša u jedome danu, može pred Bogom biti iste vrijednosti kao i pustinjaku post na vodi. Postiti možete s određenom nakanom. Ne treba postiti samo kada su problemi u pitanju, nego i kada želimo nešto postići, ali prije svega da Bog ostvari svoje planove s nama.

Katolička Crkva je nakon Drugog vatikanskog koncila ublažila obvezu posta, prije svega zbog industrijalizacije društva, gdje se teško radi, te nije opravdano nameteti obvezu posta. Ostali su samo neki dani u godini obvezni (Čista srijeda i Veliki petak) a svaki petak je uzdražvanje od mesa. Uostalom, post treba biti osobni izbor i svatko se slobodno treba opredjeljivati za onu vrstu posta koja mu pomaže kod usavršavanja.

Post ima dobre zdravstvene učinke, jer se tijelo čisti i uklanja toksine iz organizma, premda to može uzrokovati manje nelagode, kao što je glavobolja ili blaža nervoza. Treba znati da napasnik baš u vrijeme posta pobuđuje misao na hranu. Zato prikažimo Bogu i to kao našu duhovnu žrtvu. Post donosi čudesne duhovne plodove. Ispunite svoj um duhovnom glazbom za vrijeme posta. Razmišljajte o Gospodinu Isusu koji je postio 40 dana.

Biblijski tekstovu koji govore o postu:
- Post pomaže u razbijanju zla bilo koje vrste (Izaija 58,6).

- Post pomaže da budemo ponizni (Psalam 35,13; Psalam 69,10)

- Estera je postila kad je bila suočena s opasnošću (Estera 4,16).

- Ezra je postio za zaštitu (Ezra 8,21-28).

- Jozafat je postio u vrijeme napada neprijateljske vojske (2 Ljetopisa 20,3).
- Isus govori da će njegovi učenici postiti kada on ode (Mk 2,20).

- Neke vrste zloduha se izgone postom (Mt 17,21).

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.