Koncert mješovitog pjevačkog zbora Condura Croatica u katedrali Navještenja BDM

U nedjelju 21. listopada 2018. u 19 sati u katedrali Navještenja BDM gostovao je mješoviti pjevački zbor Condura Croatica iz Zadra. Zbor se predstavio predivnim izvedbama skladbi posvećenih BDM od renesanse do danas, a pod ravnanjem prof. Ive Nižića. Zahvaljujemo im na gostovanju te se nadamo njihovom ponovnom  dolasku.

O ZBORU CONDURA CROATICA

(Condura Croatica je ime starohrvatske ninske lađe)

       U siječnju 2009. godine bivši članovi Akademskog zbora Sveučilišta u Zadru osnovali su novi zbor s imenom „CONDURA CROATICA“. Zbor je slijednik prvog Akademskog zbora iz 1992. god. koji je u teškim vremenima  domovinskog rata pronosio glas o Zadru nastupajući po Hrvatskoj i Europi.

„Condura Croatica“ nastavlja  tradiciju AK zbora  izvodeći glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine od ranog srednjeg vijeka do suvremene glazbe. Pored navedenog Zbor izvodi specifične glazbene forme koje su nastale u Zadru i razvijale se od 12. do 14.st. pod nazivom „CRKVENA SKAZANJA“ odnosno „PASIONSKI ORATORIJI“.

Zbor Condura Croatica  je godine 2013. na Danima duhovne glazbe CRO PATRIA u Splitu, u kategoriji novih zborskih skladbi s pjesmom Samo srcem autora Ive Nižića, osvojio Zlatnu katedralu, prvo mjesto po glasovanju publike. Sa istom skladbom na međunarodnom natjecanju zborova u Zadru (2014.) osvojio je nagradu za najbolju izvedbu zborskih skladbi hrvatskih skladatelja.

2015.  godine Zbor je osvojio zlato na međunarodnom natjecanju zborova Aurora cantat u Karlovcu i broncu na međunarodnom natjecanju Cro Patria u Splitu, a 2016. godine osvojio je srebro na međunarodnom natjecanju zborova Adria cantat u Šibeniku.

Ivo Nižić umirovljeni profesor Zadarskog sveučilišta, priznati je glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent. Za svoj rad dobio je mnoge nagrade, priznanja i pohvale, među kojima valja spomenuti tri nagrade koje je dobio 2016. godine, a to su; nagrada Ljubo Stipišić Delmata koja mu je dodijeljena na 25. Pasionskoj baštini za oratorij Zadnja postaja, zatim nagrada Hrvatske udruge zborovođa za Životno djelo, Nagrada Grada Zadra za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture i umjetnosti. 2017. nadbiskup Želimir Puljić na svečajnoj Večernji sv. Stošije, uručio mu je nagradu i priznanje za promicanje liturgijske glazbe. Onovao je Akademski zbor Sveučilišta u Zadru i Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica-Zadar. Već 30 godina orguljaš je i zborovođa u crkvi sv Mihovila u Zadru.

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.